Digitale spiegelreflexcamera

Uit MyWiki
(Doorverwezen vanaf DSLR)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een DSLR (Digitale Single Lens Reflex camera) of digitale spiegelreflexcamera is een fototoestel waarbij gebruikgemaakt wordt van dezelfde mechanische en optische principes als bij de analoge spiegelreflexcamera's (SLR's). Het verschil tussen de beide typen camera's is dat er gebruikgemaakt wordt van een sensor (CMOS of CCD), met bijbehorende elektronica. Hierdoor is het gebruik van film en het wachten op het ontwikkelen en afdrukken niet meer nodig, de afbeeldingen kunnen direct worden bekeken en gebruikt met behulp van een computer.

Veel fabrikanten van dSLR's borduren voort op hun al bestaande conventionele SLR-systemen, waarbij accessoires als objectieven, flitsers en dergelijke op zowel "film" als digitale camera bruikbaar zijn. Andere fabrikanten zoals Olympus zijn vanaf het begin met volledig voor digitaal gebruik ontworpen systemen, zoals het Four Thirds systeem begonnen.

Het principe van een spiegelrefex: Voordat je een foto maakt is de spiegel omlaag geklapt. Het beeld komt via de lens binnen en wordt door de spiegel omhoog gekaatst. Daar gaat het door een serie van prisma's en spiegels waarna het beeld in je oog terecht komt. Wat niet is afgebeeld is dat de grote spiegel (2) wat licht doorlaat die op nog een spiegel valt die daar achter geplaatst is. Dat licht gaat naar de AF-sensoren die voor een zeer snelle autofocus kunnen zorgen. Als de fotograaf op de ontspanknop drukt klappen de spiegels omhoog en valt het beeld op de sensor (4). Deze sensors kunnen verschillende groottes hebben. Een fullframe sensor is even groot als de oude 35 mm film, APS-C heeft een 1,5 tot 1,6 keer kleinere sensor. De Canon 1D gebruikt een APS-H sensor, deze zit wat grootte betreft kussen APS-C en fullframe in. Olympus en Panasonic gebruiken een Four Thirds sensor die een 2 keer kleinere diameter heeft dan een fullframe. Alle instappers hebben een APS-C of Four Thirds sensor, fullframes beginnen bij >1700 euro (in juli '10), APS-H is nog duurder. Dat laatste komt vooral doordat APS-H alleen in de professionele Canon 1D wordt gebruikt.

Zie ook Wikipedia Digitale spiegelreflexcamera