Debian

Uit MyWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Debian is een distributie van vrije software die in samenwerking door vrijwilligers op de hele wereld gemaakt is. Debian GNU/Linux is gebaseerd op de Linuxkernel en het besturingssysteem op het GNU-project.

Debian kenmerkt zich door een gegarandeerde open, een niet-commerciële instelling en apt-get. Dit laatste programma zorgt ervoor dat je automatisch software kunt installeren en updaten.

Debian heeft een aanbod van duizenden kant en klare softwarepakketten voor een tiental computer-architecturen. Deze pakketten zijn vrij beschikbaar via het internet in een paar verzamelingen waarin vrije en niet-vrije software strikt gescheiden zijn.

Van Debian werden talrijke andere distributies afgeleid, zoals Ubuntu en Knoppix, waarvan op hun beurt weer vele Linuxdistributies zijn afgeleid.

Geschiedenis

Debian werd in 1993 bedacht door Ian Murdock, die in Debian Manifesto verklaarde een volledig open onderhouden Linuxdistributie te willen maken. Hij publiceerde het op 16 augustus 1993 in de nieuwsgroep comp.os.linux.development. De naam is gebaseerd op zijn eigen naam en die van zijn vrouw Debra (Debra-Ian). In december van dat jaar verscheen versie 0.90, even later in 1994 gevolgd door versie 0.91. Het duurde tot maart 1995 eer er weer een nieuwe versie verscheen: 0.93r5. In november 1995 verscheen de volgende versie: 0.93r6. Pas 7 maanden later - op 17 juni 1996 - verscheen de eerste volledige uitgave (1.1), Buzz genaamd, naar het karakter Buzz Lightyear uit de animatiefilm Toy Story. Deze versie bevat de 2.0 kernel, 474 softwarepakketten en de uitvoerbare code is volledig in het ELF-formaat.

Zie Wikipedia: Debian