Joomla

Uit MyWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Joomla! is een vrij, opensource-contentmanagementsysteem. Joomla! is geschreven in PHP en werkt met een MySQL-database. Joomla! heeft functies als het cachen van pagina's, RSS-feeds, printversies van pagina's, nieuwsflitsen, blogs, fora, opiniepeilingen, kalender, zoeken en taalinternationalisatie.

De naam is de Engelse fonetische spelling van het Swahili-woord 'jumla' dat 'alles samen' of 'als één geheel' betekent. De naam is gekozen om de verbintenis van het ontwikkelingsteam en de gemeenschap met het project. De eerste versie van Joomla! (versie 1.0.0) werd op 16 september 2005 aangekondigd. Deze versie was versie 4.5.2.3 van Mambo, onder de nieuwe naam uitgebracht en gecombineerd met andere, kleine verbeteringen. Op 22 januari 2008 is de grotendeels herschreven versie 1.5.0 vrijgegeven. In augustus 2008 werd een ernstig beveiligingslek in de versies 1.5.0 t/m 1.5.5 ontdekt. Dit lek is in versie 1.5.6 verholpen. Eind juni 2009 is de alphaversie 1.6 beschikbaar gekomen. De bedoeling was om daarna te beginnen met het regelmatig uitgeven van beta-versies van Joomla 1.6, echter is dit vertraagd doordat versie 1.6 nog niet "Beta waardig was", aldus een van de makers. Op 18 mei 2010 werd de eerste beta-versie van Joomla 1.6 vrijgegeven en volgt er in een cyclus van twee weken telkens een nieuwe beta-versie. Op deze manier werkt men naar een Release Candidate versie en uiteindelijk naar de stabiele versie van Joomla 1.6.0.

Joomla! is vrijgegeven onder de GNU General Public Licence.

Geschiedenis

Joomla! ontstond als een afgescheiden voortzetting van Mambo, na een ruzie tussen het Australische Miro Corporation, de eigenaar van het handelsmerk 'Mambo', en de meerderheid van het ontwikkelteam. De twee groepen splitsten op 17 augustus 2005. Miro Corporation richtte een stichting op met als doel het project financieel te ondersteunen en het te beschermen tegen rechtszaken. Het ontwikkelteam beweerde dat de bepalingen van de stichting in strijd waren met eerdere overeenkomsten gesloten door het gekozen Mambo Steering Committee, dat er geen overleg is geweest met de invloedrijke partijen en dat sommige bepalingen de basisbeginselen van opensourcesoftware schonden. Deze beweringen zijn nooit bewezen.

Het ontwikkelteam begon een website 'OpenSourceMatters' om de gebruikers, ontwikkelaars, webdesigner en de gemeenschap in het algemeen te informeren. De voormalige leider van het projectteam Andrew Eddie (ook bekend als 'MasterChief') schreef een open brief aan de gemeenschap, die verscheen op het aankondigingengedeelte op het publieke forum op mamboserver.com.

De volgende dag waren duizend mensen lid geworden van het forum van de website opensourcematters.org. De meesten postten aanmoedigende berichten en verklaarden hun steun aan het ontwikkelteam. De website bezweek bijna onder de grote belangstelling. Het nieuws werd via belangrijke IT-nieuwsbronnen verspreid. De directeur van Miro, Peter Lamont, gaf een publiekelijke reactie in het artikel.<ref>The Mambo Open Source Controversy - 20 Questions With Miro</ref>

Deze gebeurtenis bracht diepe gevoelens boven binnen de opensourcebeweging over wat 'open source' kan worden genoemd. De fora van veel andere opensourceprojecten werden overspoeld met reacties voor en tegen de acties van beide kanten. Geruchten en beschuldigen van overtredingen door Miro en de Mambo Foundation vierden hoogtij.

In de twee weken na de aankondiging van Andrew Eddie werden de teams gereorganiseerd en bleef de gemeenschap groeien. Op 1 september 2005 werd de nieuwe naam aangekondigd op een gemêleerde bijeenkomst van meer dan 3000 trouwe volgelingen van het ontwikkelteam.

Op 8 juli 2006 maakte Eddie bekend zijn functie als projectleider neer te leggen. Een team (eerste core team), bestaande uit Andrew Eddie, Emir Sakic, Andy Miller, Rey Gigataras, Mitch Pirtle, Tim Broeker, Alex Kempkens, Arno Zijlstra, Jean-Marie Simonet, Levis Bisson, Andy Stewart, Peter Russell, Brad Baker, Brian Teeman, Michelle Bisson, Trijnie Wanders, Rey Gigataras, Shayne Bartlett, Nick Annies en Johan Janssens neemt de taak dan op zich. In de loop van de tijd is het core team verschillende malen veranderd.

Inhoud van Joomla!

Het Joomla!-pakket bestaat uit veel verschillende onderdelen, die zoveel mogelijk modulair gebouwd zijn. Dit om het maken van uitbreidingen (extensions) makkelijk te maken. Een overzicht van beschikbare extensions is verkrijgbaar op de Joomla Extensions Directory.<ref>Joomla Extensions Directory</ref>

De structuur van Joomla!

Het Joomla!-framework, de kern van het systeem, regelt alle basiselementen van een website, zoals de ingelogde gebruikers, de rechten van bezoekers en gebruikers en het ophalen van gegevens vanuit verschillende bronnen. Vervolgens zijn er drie elementen (extensies, extensions in het engels) binnen Joomla! die geactiveerd worden door het framework:

 • Components: Programma's geschreven in PHP die daadwerkelijke acties uitvoeren, zoals het verwerken van nieuwsberichten van platte tekst naar HTML-geformatteerde tekst. Het belangrijkste voordeel van de Components is echter de mogelijkheid die ze bieden om de website in kwestie functioneel uit te breiden. Hierbij kan gedacht worden aan een gastenboek, downloadomgeving, fotogalerij, etc.
 • Modules: Blokken op de website die naast de hoofdinhoud getoond kunnen worden. Voorbeelden zijn o.a. menu's, kalenders, willekeurige afbeeldingen en recente toevoegingen.
 • Plugins: Plugins transformeren tekst in de inhoud van een pagina naar een geformatteerde tekst, zonder rekening te houden met de sjablonen/templates. Een standaard bijgeleverde Mambot zorgt er bijvoorbeeld voor dat een e-mailadres in de inhoud van een pagina omgezet wordt naar een voor spambot onleesbare code. Voor het uitkomen van Joomla! 1.5 werden de Plugins Mambots genoemd.

Vervolgens sturen deze elementen hun uitgewerkte inhoud door naar de template, waar de betreffende teksten vervangen worden.

De template uiteindelijk, is verantwoordelijk voor de grafische voorstelling van de website. Hier staan de diverse css-bestanden voor de opmaak van tekst en de instructies voor de plaatsing van de onderdelen in de betreffende pagina.

Veel templates en extensies zijn gratis. Daarnaast zijn er ook commerciële aanbieders die een bepaalde service en garantie bieden bij hun aanbod.

Upgrade

Altijd eerst een backup maken voordat je een upgrade uitvoert.

Upgrades zijn niet altijd mogelijk bij oudere versies. Soms moet je een migratie uitvoeren.

Zie ook Joomla Upgraden

Migratie van 1.0.x to 1.5 Stable

Joomla 1.0 upgraden naar Joomla 2.5

Joomla 1.0 wordt al sinds juli 2009 niet meer onderhouden. De code van de Joomla versies die daarna zijn uitgebracht, verschilt zo veel van die van Joomla 1.0 dat een gangbare "upgrade" niet mogelijk is. Er kan hier beter gesproken worden over een "migratie". In veel gevallen zullen de verschillen dusdanig groot dat het migreren van een Joomla 1.0 website naar een recente Joomla versie hoogstwaarschijnlijk meer tijd (en frustratie) zal opleveren dan de website opnieuw opbouwen in een nieuwe Joomla 2.5 installatie. We raden u dan ook dit laatste te doen.

Wilt u toch een migratie van Joomla 1.0 uitvoeren? Lees dan ook het artikel 'Joomla 1.0 Migreren Naar Joomla 1.5'.

Hier kan je nog steeds het migratie-tool vinden Joomlacommunity Migrator

Lees ook deze pagina goed door: Joomla migreren 1.0.x naar 1.5


Migratiehandleiding

Bijgaand een technische handleiding voor de migratie.

 • FTP Programma als FileZilla
 • Testlocatie (Bv een lokale webserver of een deel op uw webruimte)
 • Twee lege databases en twee aparte gebruikersnamen voor deze databases

Stappenplan

Doordat het een dergelijk intensieve migratie is, is het van groot belang een goed stappenplan te hebben;

 • Backup maken
 • Test site 1.0.x aanmaken
 • Migrator component in orde maken
 • SQL migratiescript maken
 • Test site 1.5.x aanmaken
 • Kopiëren data uit 1.0.x
 • Testsite 1.5.x testen
 • Live gaan met uw nieuwe Joomla 1.5.x installatie

Zie artikel Migratie van Joomla 1.0 naar Joomla 1.5

English

http://docs.joomla.org/Migrating_from_1.0.x_to_1.5_Stable

The migration from Joomla! 1.0 to 1.5 is handled for the most part automatically in two stages. The first stage is the export migration component for Joomla! 1.0 and the second stage is the import or migration phase of the Joomla! 1.5 installer. The system is automated due to a large number of changes that make data slightly incompatible between Joomla! 1.0 and 1.5, such as parameters for menus and content items. Whilst it is still possible to use a database dump to migrate, this is not advised as there will be data loss. This page aims to detail how to migrate from Joomla! 1.0 to Joomla! 1.5 with as much ease as possible.

 • Migration tool not available !!!

Fixing Joomla 1.0 for php 5.3.x

Fixing Joomla 1.0 for php 5.3.x

Joomla 1.0 has a few things that break under PHP 5.3.x, as a number of users have found over time.

Obviously, it's recommended that developers now take the time to upgrade their Joomla sites to 1.5 at least, and ideally now Joomla 1.6 as Joomla 1.5 has reached it's end of development life, and most major components are now available for Joomla 1.5.

Following upgrading my version of PHP recently, I needed to do my homework, and have found a few simple workarounds to get Joomla 1.0 functioning on PHP 5.3.x until I can get to the stage where I can update the last few sites I have in Joomla 1.0.

Note that only core Joomla 1.0 filexes are outlined in this article. If you are encountering problems with Joomla 1.0 templates developed by third parties, visit the third party's website to diagnose and fix the issue (if they have a solution) or upgrade your 1.0 site to a newer version of Joomla. To make joomla 1.0.x compatible to PHP 5.3.x, there's a few steps.

First up, if you're getting content not showing on most pages, go to Function.php files your directory on /public_html/includes/Cache/Lite.

Then replace:

$arguments = func_get_args();

with

$arguments = func_get_args();
$numargs = func_num_args();
for($i=1; $i < $numargs; $i++){
$arguments[$i] = &$arguments[$i];
}

in includes/Cache/Lite/Function.php. It fixes compatibility view issues for Joomla 1.0.x on php 5.3.x.

Joomla 2.5.x

Joomla 2.5 is de versie van Joomla met lange termijn ondersteuning (LTS). Deze versie is al een aantal maanden in gebruik en getest door vele gebruikers. Joomla 2.5 is stabiel, getest en betrouwbaar. Joomla 2.5 wordt ook gebruikt door Joomla.org. Joomla 2.5 is de juiste keuze voor bestaande websites.

Volledig in het Nederlands te installeren Joomla 2.5.9

Het pakket bevat de Nederlandse taalbestanden voor de website en het beheergedeelte, de Nederlandse taalbestanden voor de TinyMCE tekstverwerker en Nederlandse voorbeelddata die tijdens het installeren optioneel geïnstalleerd kan worden.

Vereisten Joomla2.5.x

Het contentmanagementsysteem Joomla! gebruikt de scripttaal PHP in combinatie met een MySQL database, die draait op een Apache webserver.

PHP (Hypertext Preprocessor) is een scripttaal, waarmee je op webservers dynamische webpagina's kunt maken. Niet dynamische websites maken geen gebruik van PHP en zijn gemaakt in de opmaaktaal (X)HTML. PHP werkt op verschillende servers en systemen.

MySQL is een Open Source managementsysteem voor de relationele database die Joomla! gebruikt.

Joomla! is geoptimaliseerd voor de Apache webserver. Het kan ook draaien op een webserver die gebruik maakt van bijvoorbeeld Microsoft IIS, met een goede configuratie van PHP en MySQL.


De minimale versie vereisten zijn:

Apache v2.x of hoger

  PHP 5.2.4 maar liever 5.3 of hoger
  MySQL 5.0.4 of hoger

Microsoft IIS: v7 of hoger

  PHP 5.2.4 maar liever 5.3 of hoger
  MySQL 5.1 of hoger

De laatste minimale vereisten kun je vinden op Joomla! Technical Requirements.

Gevorderde Joomlagebruikers kunnen een eigen Apache webserver installeren en MySQL en PHP toevoegen. Beginners, die niet online willen oefenen, kunnen op hun eigen computer XAMPP, WAMP of MAMP met distributies van Apache, MySQL en PHP voor Windows, Mac OSX en Linux systemen. Deze pakketten zijn alleen voor localhost installaties, je kunt er dus geen publieke site op installeren.

Joomla 3.0.3

Zie ook het artikel op de frontpage Installatie van Joomla 3.0

En de instructie op MyWiki Joomla 3.0 Installatie


Instructions:

Installatie lokaal op eigen computer (Windows):

Bekende Problemen

 Illegal variable _files or _env or _get or _post or _cookie or _server or _session or globals passed to script.

Joomla 3.4

Vanaf februari 2015 is Joomla versie 3.4 beschikbaar. In versie 3.4 is onder meer front end module editing verbeterd en Googles nieuwe reCaptcha toegevoegd. Daarnaast zijn meer dan 700 bugs geplet. De release notes voor deze uitgave kunnen hieronder worden gevonden.


What's in 3.4?

The 3.4 release introduces new features into the CMS such as improved front end module editing, decoupling of weblinks, composer integration, Google new reCaptcha and security improvements by implementing UploadShield code which can detect most malicious uploads by examining their filenames and file contents. Please note: Due to technical reasons we have had to disable the Install from Web Service. We are working to get it back online as soon as possible. To find extensions please use the Joomla! Extensions Directory.

Thanks to the hard work of over 130 different volunteer contributors, over 700 bugs have also been resolved with the 3.4 release of the Joomla! CMS. See the list of fixed GitHub issues for details of the tracker items fixed.

Een greep uit de nieuwe of verbeterde features:

 • integratie van Redis cache,
 • verbeterde front end module editing,
 • de ontkoppeling van weblinks,
 • composer integratie (gave methode om installatie scripts mee te maken),
 • integratie van de nieuwe Google reCaptcha plugin,
 • security verbeteringen door het implementeren van UploadShield code dat de meeste kwaadaardige uploads kan detecteren door de bestandsnaam en content te onderzoeken.

Wat zit er in 3.4?

De 3.4 release introduceert nieuwe functies in het CMS zoals het verbeterd bewerken van modules vanaf de website, het ontkoppelen van weblinks, het integreren van composer, Google's nieuwe reCaptcha en beveiligings verbeteringen door het implementeren van UploadShield code die de meeste kwaadaardige uploads kan detecteren door het onderzoeken van hun bestandsnaam en inhoud. Let op: Om technische redenen hebben we de 'Installeren vanaf Web'-functie moeten uitschakelen. We werken er hard aan om hem zo snel mogelijk weer terug online te krijgen. Gebruik om extensies te vinden alstublieft de Joomla! Extensions Directory.

Kijk voor bekende problemen met de 3.4.0 release bij Versie 3.4.0 FAQ op de documentatie-site.

Het doel van het Production Leadership Team is door te gaan met het regelmatig en vaak opleveren van updates aan de Joomla community. Leer meer over de Joomla! ontwikkelingen via het Joomla! Developer Network.

Downloads

Lees voor het updaten de release notes en de Joomla! 3.4.0 Faq zodat je op de hoogte bent van de laatste informatie rond deze release (er zijn een aantal bugs ontdekt!). Backup altijd je websites voordat je een update gaat uitvoeren.

Zoals bij iedere release is er een FAQ pagina te bezoeken op docs.joomla.org met info:

Lees het volledige nieuwsbericht over de vrijgave van Joomla 3.4.0 hier:


 • PHP versie 5.3.10 vereist vanaf Joomla 3.3.0

Controleer eerst of de server waarop je deze versie installeert, of waarnaar je wilt updaten over PHP 5.3.10 beschikt. Zo ja, dan kun je updaten naar Joomla 3.4.0.

 • Installeren vanaf web tijdelijk uitgeschakeld

Deze functie is tijdelijk uitgeschakeld. Wegens de vernieuwing van de Joomla Extension Directory werkt de functie op dit moment niet naar behoren. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing en verwacht wordt dat het vanaf de volgende onderhoudsversie weer zal werken.

 • Joomla geeft geen update aan

Ga eerst naar Componenten -> Joomla Update en klik daar op Cache opschonen. In de meeste gevallen zal Joomla daarna normaal aangeven dat er een update beschikbaar is.

Wanneer je naar Joomla 3.4.0 wilt updaten zul je in de opties van Joomla!Update component de updateserver op korte termijn ondersteuning moeten instellen. In de nieuwe 3.4.0 versie is dit gewijzigd en zul je in de meeste gevallen het updatekanaal op standaard willen instellen.

Let op Update eerst naar Joomla 3.2.7 wanneer de versie die je wilt updaten ouder is dan Joomla 3.2.2. Oudere versies kunnen namelijk niet de PHP versie controleren.

Maak altijd een back-up voordat je begint met updaten!

Nightly builds zijn dagelijks bijgewerkte ontwikkelversies van Joomla 3.4 die via GitHub beschikbaar zijn. Dit pakket is beschikbaar op http://developer.joomla.org/cms-packages

Bekende problemen 3.4

1. Bekend probleem bij joomla org:

Taal manager openen en opnieuw toegang definieren voor alle geïnstalleerde talen

Dus, in taalbeheer -> inhoud elke taal openen, toegangsniveau op 'public' zetten en weer opslaan

Bekijk de lijst met opgeloste GitHub problemen voor de details van de opgeloste tracker items. Kijk voor bekende problemen met de 3.4.0 release bij Versie 3.4.0 FAQ op de documentatie-site. Het doel van het Production Leadership Team is door te gaan met het regelmatig en vaak opleveren van updates aan de Joomla community. Leer meer over de Joomla! ontwikkelingen via het Joomla! Developer Network.

Downloads 3.4.0

* Nieuwe installaties: Download Nederlandse Joomla! 3.4.0 » * Updatepakket: Download Nederlandse Joomla! 3.4.0 updatepakket » * Taalpakket: Download Joomla! 3.4.0 Nederlandse taalpakket »

Lees voor het updaten de release notes en de Joomla! 3.4.0 Faq zodat je op de hoogte bent van de laatste informatie rond deze release (er zijn een aantal bugs ontdekt!). Backup altijd je websites voordat je een update gaat uitvoeren.

Zoals bij iedere release is er een FAQ pagina te bezoeken op docs.joomla.org met info:

Lees het volledige nieuwsbericht over de vrijgave van Joomla 3.4.0 hier:

PHP versie 5.3.10 vereist vanaf Joomla 3.3.0

 • Controleer eerst of de server waarop je deze versie installeert, of waarnaar je wilt updaten over PHP 5.3.10 beschikt. Zo ja, dan kun je updaten naar Joomla 3.4.0.

Installeren vanaf web tijdelijk uitgeschakeld

 • Deze functie is tijdelijk uitgeschakeld. Wegens de vernieuwing van de Joomla Extension Directory werkt de functie op dit moment niet naar behoren. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing en verwacht wordt dat het vanaf de volgende onderhoudsversie weer zal werken.

Joomla geeft geen update aan

 • Ga eerst naar Componenten -> Joomla Update en klik daar op Cache opschonen.
 • In de meeste gevallen zal Joomla daarna normaal aangeven dat er een update beschikbaar is.

Wanneer je naar Joomla 3.4.0 wilt updaten zul je in de opties van Joomla!Update component de updateserver op korte termijn ondersteuning moeten instellen.

 • In de nieuwe 3.4.0 versie is dit gewijzigd en zul je in de meeste gevallen het updatekanaal op standaard willen instellen.
 • Let op Update eerst naar Joomla 3.2.7 wanneer de versie die je wilt updaten ouder is dan Joomla 3.2.2. Oudere versies kunnen namelijk niet de PHP versie controleren.

Maak altijd een Akeeba backup voordat je begint met updaten!

Externe link

Disclaimer:

Johfrael Mywiki is not affiliated with or endorsed by the Joomla Project or Open Source Matters. The Joomla logo is used under a limited license granted by Open Source Matters the trademark holder in the United States and other countries. Joomla.org